default image

Hur får man en edge inom eSports?

Hur får man en edge inom eSports?

esports player

Intresset för eSports är enormt med över 130 miljoner tittare världen över som följer spelen med ett närmast fanatiskt intresse. Google och Youtube borde onekligen vara oroliga över Amazons köp av den omåttligt populära livestreamtjänsten Twitch som ser ut att skjuta i höjden när det gäller användare. Idag kan till och med många av de ledande eSportsspelarna tjäna mer på att sälja rättigheterna till deras egna spelsessioner via livestream än deras löner och turneringsvinster – tillsammans.

Det spelas också mycket odds på eSports. Många av de väletablerade spelbolagen har förstått hur viktigt det är att erbjuda spelen. Idag erbjuder det starkt sportfokuserade BetStars odds på de populäraste tävlingsspelen – dessa är först och främst CounterStrike: Global Offensive (CSGO) och Dota2. Den ledande titeln – League of Legends (LoL) – finns givetvis också med i utbudet. Medan eSports fortsätter att växa lavinartat och allt fler spelbolag erbjuder ännu bättre oddsmöjligheter, kommer det finnas stora möjligheter för oddsspel – i synnerhet om man har passion.

Så får spelaren en fördel

Även om principerna är de samma som för vanliga sportevenemang, är odds på eSports i många fall en personligare upplevelse. Anledningen är att åskådarna oftast har en djupare förståelse för dynamik och spelmekanismer eftersom de ofta själva är utövarna. De har på så sätt också referensramarna och tillgången till allt som händer bakom spelscenen. Detta kan inte var något annat än en stor ”edge” för den eSportsälskande tipparen.

Dynamiska förändringar

dynamiska förändringarYtterligare en dimension som eSports har, till skillnad från traditionell sportsbetting, är det faktum att reglerna konstant förändras. Spelmiljön är under ständig utveckling på olika men betydande sätt.

Medan själva grunddynamiken i spelen är förhållandevis etablerad, är det mycket annat den raka motsatsen. Exempelvis kan nya hjältar, mästare eller enheter dyka upp. Förändringar i kartan kan leda till förändringar i strategier och det som kallas för meta. Tidslinjerna inom eSports karaktäriseras av vändpunkter som leder till en viss osäkerhet ända tills det att hela spelscenen inser och förstår förändringarna och anpassar sig till en ny meta. Kanske låter detta abstrakt för en person som inte spelat själv och som vill testa att spela odds för riktiga pengar. Den som inte riktigt är på samma nivå av spelförståelse som en hängiven eSportsentusiast kommer rimligen ha en mindre fördel när det gäller oddsspel på eSports.

Det går inte att säga att alla förändringar är så pass stora att de har en signifikant inverkan på spelens utgångar. Men om man till exempel tittar på förändringarna när det gäller syn och andra supportfunktioner i patch 4 av LoL, kan man rimligen hävda att spelförutsättningarna modifierats på ett uppenbart sätt – till en sådan grad att det får oddssättare att omvärdera priserna.

I och med olika strategier och meta(n), kommer vissa spelstilar att favoriseras över andra – ända tills nästa stora förändring sker. Det går att förvänta sig att vissa lag/spelare kan ha upp- och nedgångar i spelet i dessa justeringsperioder.

Om du förstår hela spelet – ungfär lika bra som proffsen som spelar – kan du som oddsspelare lättare anpassa dig till strategi- och metaförändringar och på så sätt ha full koll på spelets utveckling (implicit oddsens utveckling). Det är lite samma sak som en duktig oddsspelare gör när han eller hon förstår hur dagsform, väder, skador eller moral påverkar utgången på den aktuella matchen.

Gör din läxa så vinner du

gör din läxaTill skillnad från sportspel och eSport är närheten mellan publik och de professionella utövarna mycket stor. Detta ger en insatt eSportstippare chansen att göra sin läxa och sitt analysarbete ordentligt. Löpande nyheter och uppdateringar runt laguppställningar kan hittas på flera ställen. Det går också att följa en spelares träningar via Twitch, vilket ger en stor inblick i strategi och spelplan.

Tack vare den starka interaktionen i sociala och streamade medier, kan oddsspelaren noga följa hela scenen och samla ytterligare informationsunderlag till sin fördel. Hittar man några intressanta stornyheter som kan påverka matchutgången finns det fantastiska oddsmöjligheter att ta vara på – det gäller inte minst skador, missade flyg och nya lagsuppställningar.

eSports kommer utan tvekan att fortsätta växa i publik och utövare – betting på eSports kommer att haka på tåget och bli ännu större. Om du själv är eSportsentusiast och passionerad åskådare kan du översätta dina kunskaper till vinstpengar om du värderar spelen rätt och agerar därefter. Gör du ditt jobb utanför spelet och förstår mekanismer och dynamik precis som om det vore du som spelade, kommer du att slå oddsen både på kort och lång sikt. Var konsekvent och metodisk i din ansats samt se till att du alltid bokför dina spel – då kommer du bli en vinnare i eSports.

[gs-fb-comments]

Nyheter inom esport

YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!
YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!

League of Legends-spelare kan äntligen kolla in sin årliga statistik i stil med Spotify wrapped :) med den nya sajten YearIn.LoL, gjord av ett team Läs mer

Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare
Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare

Står du i valet och kvalet att börja spela på odds? Känner du att du gärna vill prova på men att du samtidigt inte är Läs mer

Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar
Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar

Sitter du på lager av CSGO-skins som inte kommer till någon nytta? Då kan du testa att satsa dina skins och ha chansen att vinna Läs mer

Promotional listing