Är svensk CS på väg tillbaka till världstoppen?

Är svensk CS på väg tillbaka till världstoppen?

wesg 2017 vinnare fnatic

Sedan Counter-Strike: Global Offensive lanserades 2012 har det etablerat sig som en stark esport med en välmående tävlingsscen. Eftersom CS:GO blev ett globalt fenomen så växte proffslag fram i flertalet olika länder, där Sverige hör till en av dem mer framgångsrika nationerna. Det är framförallt två svenska lag som sticker ut. Det första är Ninjas in Pyjamas som totalt ägde scenen inledningsåren 2012-2013, medan fnatics glansår började slutet av 2013 och varade fram till 2015.

Men sedan 2015 har det sett trögare ut för svensklagen, som idag inte har samma startfemmor som på den tiden. Även en gång överlägsna lag måste inse när ändringar måste genomföras och så blev fallet med både NiP och fnatic. Länderna som har tvingat ned Sverige från tronen senaste åren är främst Brasilien och Danmark som med SK Gaming och Astralis har kammat hem flera viktiga turneringstitlar.

Hopp för Sverige som CS-nation

Trots en dyster period senaste 2 åren så finns det ändå hopp för Sverige som en ledande nation i Counter-Strike framöver. Som sagt så består både Ninjas in Pyjamas och fnatic idag av nästan helt nya trupper. Hos ninjorna är det gamla radarparet  Patrik ”f0rest” Lindberg och Christopher Alesund som är kvar av de ursprunliga medlemmarna och spelarna som står vid deras sida i nuläget är Dennis ”dennis” Edman, William ”draken” Sundin och Fredrik ”REZ” Sterner. NiP har sedan man tog in dennis i laget visat prov på att man kan vara med och utmana topplagen på riktigt. Just nu 10e bästa laget i världen och det ska förhoppningsvis inte dröja för länge förrän de vinner sin nästa titel.

Spelarna som idag representerar fnatics csgo-division är Jesper ”JW” Wecksell, Robin ”flusha” Rönnquist, Freddy ”KRIMZ” Johansson, Jonas ”Lekr0” Olofsson och Maikil ”Golden” Selim. Och det är just denna femma som senaste två månaderna har satt svensk Counter-Strike på kartan igen med vinster i två prestigefulla tävlingar. Senaste triumfen för fnatic kom för endast två dagar sedan då man besegrade turkiska laget Space Soldiers i finalen av WESG 2017 som gav dem $800,000 i prispengar, den största summan som någonsin har delats ut i en csgo-tävling.

Men det som imponerade mest var nog när JW och co tidigare den här månaden slog alla med häpnad när de vann IEM Katowice 2018. Alla världens topplag var på plats i Katowice och inför turneringen var det uteslutande snack om FaZe, SK, Cloud9 och Astralis som favoriter. Ingen räknade med fnatic, så med tanke på det starka startfältet av lag så är den här vinsten mer betydelsefull än den i WESG.

[gs-fb-comments]

Nyheter inom esport

YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!
YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!

League of Legends-spelare kan äntligen kolla in sin årliga statistik i stil med Spotify wrapped :) med den nya sajten YearIn.LoL, gjord av ett team Läs mer

Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare
Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare

Står du i valet och kvalet att börja spela på odds? Känner du att du gärna vill prova på men att du samtidigt inte är Läs mer

Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar
Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar

Sitter du på lager av CSGO-skins som inte kommer till någon nytta? Då kan du testa att satsa dina skins och ha chansen att vinna Läs mer

Promotional listing