Fnatic vinner ESL One Katowice (CSGO), tittarrekord!

Fnatic vinner ESL One Katowice (CSGO), tittarrekord!

Rekordmånga såg fnatic slå svenska rivalerna NiP i finalen av ESL One Katowice 2015. Vi tar en närmare titt på tittarsiffrorna och diskuterar orsakerna bakom framgångarna.

Turneringen som hölls i Katowice, Polen slog fantastiska tittarrekord, det var så många som 1 miljon som följde finalen. Hur såg det ut på spelfronten då? Jo det var faktiskt flera spelbolag som hade massa odds uppe för ESL One Katowice 2015. CSGO och esport överhuvudtaget växer så det knakar och det är otroligt kul att allt fler och fler spelbolag förser sina kunder med esportbets.

Det är andra gången som supersvenskarna i fnatic lyfter en Majorbuckla. Första gången var i DreamHack Winter år 2013, som faktiskt var den första Majorturneringen någonsin. Även då stod NiP för motståndet i finalen, så det finns en stor rivalitet mellan svensklagen som byggts upp senaste åren. Och många fler möten lär det väl bli.

Prisfördelningen ser ut som följande:

1.fnatic 100 000 dollar(cirka 871 000 kronor)
2.NiP Gaming 50 000 dollar(cirka 435 600 kronor)
3-4.EnVyUs 22 000 dollar(cirka 191 700 kronor)
3-4.Virtus.Pro 22 000 dollar(cirka 191 700 kronor)
5-8.TSM 10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
5-8.Na`Vi 10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
5-8.Keyd Stars 10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)
5-8.PENTA 10 000 dollar(cirka 87 100 kronor)

 

ESL One Katowice 2015 tittarsiffror i detalj

I mångt och mycket var ESL One Katowice 2015 en oerhört lyckad turnering. Framförallt är det tittarsiffrorna som utmärker sig. Det slogs flertalet banbrytande rekord, i tittare i en och samma match och totala unika tittare under hela turneringen.

Den stora finalen mellan fnatic och NiP sågs som mest av 860,922 unika användare på Twitch. Bara det är ett rekord i sig, men CS:GO var också den titel av alla spel som hade flest tittare på streamingtjänsten under hela turneringens gång.

Totalt genererade ESL One Katowice 2015 8,785,740 unika visningar och 16 miljoner tittade timmar. Det är hissnande siffror som knäpper samtliga stora e-sportspel på näsan. Trots att CS:GO-turneringar inte är i närheten av prispengarna som regnar över turneringar i Dota 2 står spelet alltså ändå starkt tittarmässigt.

Hur kommer det sig då att csgo har fler tittare än Dota 2 och League of Legends? Det är nog många saker som väger in. På olika forum, t.ex. hltv.org är det inte ovanligt att stöta på påståendet att det enbart beror på så kallade ”drops” under större turneringar. Dvs att under ett event så får tittare på Twitch chansen att slumpmässigt vinna Skins. Självklart kan det dra upp tittarantalet en aning, men jag har svårt att se det som den primära förklaringen.

Det finns även de som menar att det helt enkelt är lättare att sätta sig in i fps-spel, framförallt CS:GO.  Och den förklaringen känns rimligare än att drops skulle vara den verkliga skillnaden mellan de olika e-sportspelen. Jag tror många upplever att fps-spel (CSGO) är lättare att förstå än moba (Dota 2, LoL).

ESL One Katowice Infographicbild: ESL

[gs-fb-comments]

Nyheter inom esport

YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!
YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!

League of Legends-spelare kan äntligen kolla in sin årliga statistik i stil med Spotify wrapped :) med den nya sajten YearIn.LoL, gjord av ett team Läs mer

Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare
Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare

Står du i valet och kvalet att börja spela på odds? Känner du att du gärna vill prova på men att du samtidigt inte är Läs mer

Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar
Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar

Sitter du på lager av CSGO-skins som inte kommer till någon nytta? Då kan du testa att satsa dina skins och ha chansen att vinna Läs mer

Promotional listing