Nya spellagen 2019: det här gäller fortsättningsvis

Nya spellagen 2019: det här gäller fortsättningsvis

nya spelregler 2019 nyhetsbild

En uppsjö av rubriker om den nya spellagen har synts till på nätet senaste tiden. Men vad kommer den alldeles färska spellagen att betyda för spelmarknaden i praktiken?

Svenska spelmonopolet avskaffas

Den nya lagen började gälla den 1 januari 2019 och den kommer att rita om kartan på spelmarknaden ganska ordentligt. Främsta skillnaden är att Svenska Spel och ATG inte längre har monopol på den svenska spelmarknaden, vilket innebär att det är fritt fram för andra aktörer att konkurrera så länge de införskaffar en svensk spellicens.

Spelbolag måste ansöka om svensk licens

Enligt den nya lagen är det numera ett måste för spelbolag att ansöka om en licens om de vill vara tillgängliga för svenska spelare. I samband med licensen skriver spelbolagen samtidigt under på att betala skatt på 18 procent i Sverige, och att de måste följa det regelverk som licensen medför.

Däremot kan bettingbolagen fortfarande vara verksamma på exempelvis Malta eller andra länder där spel är tillåtet.

När den nya regleringen började att gälla den 1 januari hade redan 91 aktörer ansökt om spellicens, varav 56 stycken som redan hade blivit godkända i tid till starten av regleringen.

Marknadsföring

Aggressiv marknadsföring har länge kritiserats av konsumenter och nu kommer spelinspektionen och konsumentverket få ytterligare verktyg att göra det tufft för oseriösa aktörer.

Lagen säger dock inget om mängden reklam, utan det är snarare hur reklamen är formad och dess budskap som kan ändras.

Samtidigt öppnar de nya reglerna upp för nya marknadsföringskanaler, eftersom spelbolag nu kan marknadsföra sina tjänster via Facebook, Instagram och andra sociala medier, som alltså inte har varit tillåtet tidigare.

Nya regler för bonusar

Från och med nu får spelbolag bara erbjuda spelare en enda bonus. Det är med andra ord inte längre tillåtet att locka till sig inaktiva spelare med nya bonusar. Dessutom ska spelare nu ges möjligheten att sätta ett maxtak för sitt spelande.

Spelmissbruk

Spelare kan nu anmäla sig till ett spärregister och därmed blockera sig från spelbolag och casinon. Det innebär även att man ska slippa få direktreklam skickad till sig.

[gs-fb-comments]

Nyheter inom esport

YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!
YearInLoL är nu lanserat – Se all cool statistik om dina matcher!

League of Legends-spelare kan äntligen kolla in sin årliga statistik i stil med Spotify wrapped :) med den nya sajten YearIn.LoL, gjord av ett team Läs mer

Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare
Därför är riskfria spel perfekt för nya spelare

Står du i valet och kvalet att börja spela på odds? Känner du att du gärna vill prova på men att du samtidigt inte är Läs mer

Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar
Satsa CSGO skins – vinn RIKTIGA pengar

Sitter du på lager av CSGO-skins som inte kommer till någon nytta? Då kan du testa att satsa dina skins och ha chansen att vinna Läs mer

Promotional listing